Kamu İdarelerine Ait e-Faturaların Düzenlenmesi

Kamu İdarelerine Ait e-Faturaların Düzenlenmesi

E-Fatura Uygulamasına kayıtlı olan şirketler, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile belirlenmiş merkezi yönetim kapsamında yer alan ve Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından geliştirilen Yeni Harcama Yönetim Sistemini (MYS) kullanan kamu idareleri ve bunlara bağlı harcama birimleri adına, 1.3.2019 tarihinden itibaren GİB e-Fatura Uygulaması aracılığı ile e-Fatura düzenleyip gönderebileceklerdir.

Kamu e-fatura için ek zorunlu alanlar

1)Sınıflandırma kodu ( 13.11.2019 Kaldırıldı / Zorunlu Değil.)

2)Menşei ( 13.11.2019 Kaldırıldı / Zorunlu Değil.)

3)Banka Bilgisi

alanlarının bulunması gerekiyor.

1) Sınıflandırma Kodu ( 13.11.2019 Kaldırıldı / Zorunlu Değil.)

Kamu E- Faturalarında kesilirken ürünler ve hizmetler (stok) kartında sınıflandırma (CPA) kodu gereklidir.

aşağıda konu örnekleri verilmiştir:

CPA kodu formatı:61.10.11

GTİP kodu formatı: 990000000004

2) Menşei kodu ( 13.11.2019 Kaldırıldı / Zorunlu Değil.)

Kamuya satılan ürün ve hizmetlerde, fatura satırında ürün ve hizmetin ülkeye ait kod alanı gereklidir. Her ürün ve hizmetin menşei kodu alanı girilmelidir.

Menşei kod örneği aşağıda verilmiştir:

Ülke kodu: TR

Ülke adı: TURKEY

3) Banka Bilgileri

Yeni Harcama Yönetim Sistemini (MYS) kullanan kamu idarelerine ve bunlara bağlı harcama birimlerine kesilen e- faturalarda banka hesap bilgileri ve IBAN numarasının bildirilmesi zorunludur.

Kesilen e-faturalar TEMEL FATURA olarak gönderilir. Eğer TEMEL FATURA seçilmezse gönderilen e-faturalar TEMEL FATURA olarak değerlendirilecektir.

Ayrıca faturaların Xml verisinde ne varsa görselde de gösterilmesi gerektiği "Gelirler İdaresi Portal" Formunda belirtilmiştir.

Ayrıca SGK - Sosyal Güvenlik Kurumu' na kesilen faturalarınızı nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek için bizi arayabilirsiniz.